Geweiententoonstelling Kasteel Middachten

geweiententoonstelling2014-middachtenDe Steeg, 29 maart 2014 – Op zaterdag 29 maart 2014 stond Kasteel Middachten in De Steeg in het teken van herten en zwijnen. Iedereen die meer wilde weten over wild, faunabeheer en jacht is van harte welkom.

 

 

Op de Veluwe komen grote hoefdieren als wild zwijn, edelhert, damhert en ree voor. Omdat de Veluwe maar een beperkte ruimte is en ook wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten de dieren worden beheerd.

Jaarlijks worden in het voorjaar de aantallen geteld. Naar aanleiding van de uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren in het gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw en bosbouw. Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden.

De Veluwe kent een eeuwenoude traditie, waarbij het geschoten wild in het openbaar wordt getoond. Deze zogenaamde toonplicht was bedoeld om te voorkomen dat de verkeerde dieren werden geschoten. Deze traditie bestaat nog altijd en wordt op Middachten voortgezet.

Alle geweien van herten, reebokken en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen naar Middachten. Deze worden gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel tentoongesteld voor het publiek.

Ook de KNVvN was op deze dag aanwezig met een infostand.

geweiententoonstelling2014-middachten