Jeroen Stoutjesdijk Brabants ‘Natuurbeheerder van het jaar’

s-Hertogenbosch, 16 november 2018 – Jeroen Stoutjesdijk, voormalig ecoloog bij de gemeenten Breda en Nieuw Ginniken, is vanmiddag uitgeroepen tot Brabants’ ‘Natuurbeheerder van het jaar’. Dat gebeurde tijdens het drukbezochte symposium Biodiversiteit en Leefgebieden in het provinciehuis. Voor het oog van ongeveer 500 deelnemers, voornamelijk natuurvrijwilligers, overhandigde gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu) hem het bijbehorende certificaat en een natuurfoto.

Stoutjesdijk heeft meer dan 25 jaar in het natuurbeheer gewerkt. Hij had een belangrijk aandeel in succesvolle natuurherstelprojecten Bavelse Leij, Galderse Hei en recentelijk de realisatie van het gebied de Gilzewouwerbeek.

Natuurbehoud wèrkt
In zijn openingstoespraak beklemtoonde de gedeputeerde het belang van de duizenden vrijwilligers die zich overal in de provincie inzetten voor natuurbehoud en biodiversiteit. ‘Wat we met elkaar doen, zet zoden aan de dijk. Dat is wel duidelijk na de 15 jaar dat we serieus bezig zijn met natuurherstel’, aldus Van den Hout, daarmee doelend op de talloze zeldzame plant- en diersoorten die wel varen bij de uitvoering van het Brabantse biodiversiteitsbeleid dat landelijke een voorbeeldfunctie heeft.

Boekpresentatie
In vijftien jaar tijd zijn vele honderden natuurherstelprojecten uitgevoerd. De meest aansprekende zijn samengebracht in het kleurrijke boek ‘Bloeiende natuur in Noord-Brabant’, dat Van den Hout overhandigde aan de bestuurders van vijf belangrijke natuur-partners: Marc de Wit (Staatsbosbeheer), Lars Koreman (Natuurmonumenten), Ernst-Jan van Haaften (Brabants Landschap), Arno Neits (Bosgroep Zuid) en Titia Wolterbeek (Soortenbescherming Nederland).