Monitoring exotische muggen

Aziatische tijgermug - foto: Wikipedia
Aziatische tijgermug – foto: Wikipedia

22 mei 2014 – Met speciale muggenvallen en inspecties gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook dit jaar weer gericht kijken of in Nederland exotische muggen voorkomen.

 

 

Door de aangename temperatuur kunnen de komende tijd door import meegekomen muggeneitjes uitkomen. Risicolocaties zoals bedrijven die gebruikte banden importeren, worden extra in de gaten gehouden. Bij het aantreffen van Aziatische tijgermuggen gaat de NVWA direct over tot bestrijding om voortplanting en verspreiding te voorkomen.

Effectieve bestrijding

Vorig jaar werd op 9 locaties in Nederland muggen aangetroffen. Deze zijn succesvol bestreden met speciale middelen die zowel de larven als de volwassen muggen doden. Al deze locaties krijgen de komende tijd nog een bestrijdingsronde, om ontwikkeling van muggenlarven te voorkomen mochten er nog eitjes aanwezig zijn.

Structurele monitoring

In 2009 startte de NVWA met het structureel controleren op aanwezige exotische muggensoorten bij Nederlandse bedrijven die gebruikte banden importeren. Er zijn hier sindsdien 4 verschillende exotische muggensoorten aangetroffen, waaronder de Aziatische tijgermug. Deze soort komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en heeft zich in veel andere werelddelen verspreid. Het risico dat in Nederland aangetroffen exotische muggen al drager zijn van ziekteverwekkende virussen is heel klein.

Voorzorgsmaatregelen

Bandenbedrijven nemen zelf voorzorgsmaatregelen die de ontwikkeling van eitjes van exotische muggen tegengaat. Ze overdekken banden die uit risicogebieden komen, zodat er geen water bij kan komen. Als desondanks toch een tijgermug wordt gevonden, gaat de NVWA direct over tot bestrijding op de bedrijven en in de directe omgeving. Betrokkenen en omwonenden van het bedrijf worden dan per brief geïnformeerd over hoe de bestrijding wordt aangepakt.

Meer informatie