Motie PvdD aangenomen: Kabinet moet afschot zwerfkatten verbieden

PVDDDen Haag – Katten mogen niet meer worden afgeschoten, dat heeft de Tweede Kamer vandaag in meerderheid besloten. De Dierenbescherming is dolgelukkig dat haar campagne ‘Zeg NEE tegen het afschieten van zwerfkatten’ tot dit resultaat heeft geleid.

 

Vanmiddag verstuurde Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren de alleszeggende tweet: “Motie PvdD aangenomen: kabinet moet afschieten zwerfkatten verbieden. @Dierenbescherming gefeliciteerd met succesvolle actie!”

Elk jaar worden er tussen de 8.000 en 13.500 katten afgeschoten door jagers. Daarbij gaat het niet alleen om zwerfkatten, ook huiskatten zijn hun leven niet zeker. De jacht op katten moét stoppen, vindt de Dierenbescherming. Zij riep daarom onlangs via een campagne iedereen op om ook NEE te zeggen tegen het afschot van verwilderde katten en haar petitie te ondertekenen. Maar liefst 137.123 mensen gaven daar gehoor aan en lieten op die manier weten fel tegenstander van het afschot van zwerfkatten te zijn.

Overhandiging petitie
Op woensdag 6 november overhandigde Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, de petitie aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Zij gaf te kennen dat het afschieten van katten geen ‘mainstream’ oplossing mag zijn voor het probleem van de groeiende kattenpopulatie in Nederland en benadrukte, net als de Dierenbescherming, het belang van bewustwording bij het publiek.