NVWA neemt 87 jonge knobbelzwanen in beslag

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie Krimpenerwaard hebben op dinsdag 16 juni 2015 87 jonge knobbelzwanen (Cygnus olor) aangetroffen bij zwanendrifters in Nieuwerbrug. De zwanen zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in bewaring genomen omdat de zwanendrifters niet konden aantonen dat de 87 zwanen afkomstig waren van gefokte ouderparen. Ook hadden 46 van de 87 zwanen een verkeerde pootring om.

Knobbelzwanen mogen volgens de Flora- en Faunawet alleen verhandeld worden als de legaliteit van de dieren kan worden aangetoond. De zwanen moeten worden geringd met een naadloos gesloten pootring met een diameter van maximaal 26 mm. Houders moeten bovendien kunnen aantonen van welke ouderparen hun zwanen nakomelingen zijn. De houders konden dat in dit geval niet. De jonge zwanen zijn ondergebracht bij een opslaghouder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Op 31 mei 2015 werden 35 zwanen die van dezelfde zwanendrifter onderweg waren naar België in bewaring genomen vanwege overtreding van de Flora- en Faunawet en de Wet Dieren.

bron: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 17 juni 2015