Collectief landelijk handhavingsoverleg.

Op 12 november 2018 heeft er een overleg plaats gevonden tussen het bestuur van de K.N.V.v.N.,  Buitengewoon Opsporingsambtenaren, Eigenaar van particulier landgoed, beheerders van het landschappen en leden van de Provinciale Staten in Brabant.  Tijdens dit overleg is gesproken aan de hand van diverse presentaties over de problematiek in het buitengebied waar wij als vereniging mee te maken hebben.

De organisatie was in handen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht en als  dagvoorzitter Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht. Deze dag werd op verzoek van Martijn van Gruijthuijsen, fractie voorzitter van de V.V.D.  van de Provinciale Staten van Noord – Brabant georganiseerd.  In hoofdlijnen werd de problematiek besproken en er werd kort de rol van de KNVvN bij  ‘toezicht en handhaving in het buitengebied’ toegelicht.

De Presentaties die aan bod kwamen waren:

Met een korte persoonlijk presentatie diepen de sprekers actuele onderwerpen uit:

  • De rol van de overheid – financiën/subsidies
  • De beschikbaarheid en inzet van geweldsmiddelen
  • Samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie
  • Kwaliteitsverbetering van handhaving
  • De noodzaak van brede communicatie – burgers, overheid, TBO’s, grondgebruikers
  • Aanvalsplan bestrijden (drugs)criminaliteit in het buitengebied

Aansluitend op de presentaties en de discussie was er een rondrit langs de grens met België.  Deze rondrit werd begeleid door de lokale Jachtopzichter. Hij gaf uitleg over de problematiek in de grensgebieden.

Een van de conclusies was onder andere dat de totale kosten voor een boa-groen per jaar exclusief kleding en voertuig ruim 3500 euro per jaar bedroeg. Dit is absurd als je meewerkt aan het veilig maken van het buitengebied en daar de ogen en oren bent van de Politie. Dit is eigenlijk een zaak die valt onder de verantwoordelijkheid van Justitie en zal deze ook op moeten pakken. Vanuit het veld werd de zorg geuit dat er mogelijk onjuiste informatie wordt doorgegeven aan de verantwoordelijke instanties, waardoor er een verkeerd beeld gaat ontstaan.

Het complete dossier is in handen van Arne Weverling, lid van de 2e kamer der Staten Generaal voor VVD, die dit dossier gaat voorleggen aan de 2e kamer en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het doel hiervan is te komen tot een overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Wij willen als Koninklijke Nederlandse Vereniging van Natuurtoezicht heel graag, een goede bijdrage hieraan leveren. Onze vereniging bestaat al sinds 1911 en wij kunnen bogen op een ruime deskundigheid in groene handhaving