Doorzoekingen in onderzoek naar illegale gewasbeschermingsmiddelen

foto: NVWA
foto: NVWA

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft dinsdag 9 september doorzoekingen verricht in een woning en 2 bedrijfslocaties in het oosten en het westen van Nederland. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar het illegaal op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen.

 

Een grote hoeveelheid administratie en enkele duizenden kilo’s vermoedelijk illegaal gewasbeschermingsmiddel zijn in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De NVWA-IOD doet onder leiding van het Functioneel Parket onderzoek naar de verkoop en het op de markt van de Europese Unie brengen van gewasbeschermingsmiddelen, zonder dat voor deze middelen een verplichte toelating is afgegeven. De middelen zijn onder meer afkomstig uit China.

Voordat een middel wordt toegelaten in Nederland, onderzoekt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) in Wageningen wat de risico’s en gevaren voor mens, dier en milieu zijn. Met name middelen die zonder zo’n officieel onderzoek en zonder officiële toelating op de markt worden gebracht en gebruikt, kunnen risico’s en gevaren opleveren.

bron: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit