Fuiken in beslag genomen bij visserijwetcontrole

Midlum Franekeradeel – Bij een controle bij het water aan de Blynsewei heeft de politie afgelopen maandag tien fuiken in beslag genomen.

Op verzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) namen agenten een kijkje omdat er daar in de omgeving zou worden gevist met fuiken. Een 79-jarige man uit de gemeente Leeuwarden was inderdaad aan het vissen met acht palingfuiken zonder schriftelijke toestemming. De man bekende naast de acht fuiken nog twee fuiken te hebben. Hij deed er vrijwillig afstand. De twee levende palingen in het leefnet werden weer in het water losgelaten. De man krijgt een bekeuring.

Gezamelijke actie

Ook werden vorige week vrijdag tijdens een gezamenlijke actie van de politie en Sportvisserij Fryslan een grote hoeveelheid fuiken en visserijbenodigdheden in beslag genomen bij de woning van een 50-jarige man uit de gemeente Franekeradeel. Agenten troffen tijdens de controle een aantal tonnen aan in het water. Bij controle bleken de tonnen gevuld te zijn met paling en wolhandkrabben. Op het erf werden in het totaal 47 fuiken, enkele honderden meters staandnet, een hoeveelheid dobbers, een sleepnet en in totaal ruim 10 kilogram paling en 30 krabben aangetroffen en in beslag genomen. De 50-jarige verdachte werd aangehouden. Hij deed vrijwillig afstand van alle vis en aangetroffen netten. Ook hij krijgt een bekeuring.