Handhaving in moeilijke omstandigheden

Wanneer we her en der berichten in de pers lezen dan merken we dat agressie t.o.v. handhavers exponentieel toeneemt. Waren BOA’s al de kop van jut ingevolge de Coronacrisis, nu zijn zij volgens sommigen ook de schuldigen voor de hittegolf.

Was handhaven in Nederland de laatste jaren al sterk onder druk komen staan, de Coronacrisis in het voorjaar en de huidige zomerse hittegolf hebben er nog een schepje bovenop gedaan.

Er is in onze maatschappij spijtig genoeg een negatieve trend waarbij men steeds minder en minder respect heeft voor ordehandhavers en hulpverleners. De Coronacrisis en de huidige hittegolf hebben die attitude alleen maar verergerd. De gevallen van agressie, gaande van een nog ongevaarlijk roepen en tieren tot zware fysieke agressie zijn niet meer op 1 hand te tellen.

Sommige handhavers hebben het geluk om in een stedelijke omgeving te opereren waarbij zij kunnen rekenen op relatief snelle bijstand van collega’s.

Groene BOA’s die handhaven in het buitengebied zijn soms op stap met een collega, maar meestal staan zijn er alleen voor. Ondanks alle politieke beloftes, kan een groene BOA zich bij manier van spreken enkel verdedigen met een stok die hij in het bos vindt.

Wij willen bij deze onze waardering uitspreken voor alle handhavers en hulpverleners die in deze moeilijk omstandigheden onverdroten voor hun taak gaan. Maar wij willen hen ook vragen om eerst aan de eigen veiligheid te denken. Jullie hebben het recht aan jullie kant. Maar wat heb je eraan om toegetakeld te worden door een stel herrieschoppers?

Blijf gezond én veilig!

Rolf Overdiep
Voorzitter KNVvN