Inschrijving voor verkiezing mooiste natuurgebied geopend

De inschrijving voor de publieksverkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland is vanaf vandaag geopend. Initiatiefnemers kunnen tot 15 september een plan indienen voor een natuurgebied dat kan uitgroeien tot Nationaal Park van (inter)nationale allure. Een vakjury onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven bekijkt vervolgens welke inzendingen voldoen aan de criteria.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken legt de plannen daarna voor aan het Nederlandse publiek. In oktober mag het publiek zijn stem uitbrengen. De drie natuurgebieden met de meeste stemmen worden de komende jaren ontwikkeld, en in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur. Staatssecretaris Van Dam:  “Wat is ons mooiste, uniekste, meest bijzondere natuurgebied of landschap? Welk park kan de waardering van de natuur in heel Nederland op een hoger plan tillen en publiek uit de hele wereld trekken? Daar wil ik achter komen met een open verkiezing.”

Natuur van wereldklasse

Naast de drie gebieden die door het publiek worden gekozen, kan de vakjury nog een vierde gebied aanwijzen. De plannen voor deze natuurgebieden worden vervolgens tot ontwikkeling gebracht en de gebieden worden daarna in binnen- en buitenland gepromoot als Nederlandse Nationale Parken. Daarbij worden zij ondersteund door de 14 partners van het Programma Nationale Parken van Wereldklasse. Met de verkiezing wil het kabinet de Nederlandse natuur aantrekkelijker maken voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Daarbij kan gedacht worden aan het verbeteren van de toegankelijkheid, de versterking van de belevingskwaliteit en de internationale promotie van deze topgebieden. Ook gebieden die nog niet de status van Nationaal Park hebben, komen in aanmerking voor deelname.

Internationale allure

De vakjury maakt bij de beoordeling van de inzendingen gebruik van een aantal criteria en randvoorwaarden die vandaag zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Het is bijvoorbeeld van belang dat een gebied zich internationaal onderscheidt in kwaliteit en diversiteit. Verder wordt erop gewezen dat de regionale gemeenschap zich moet kunnen identificeren met het gebied. Ook is het van belang dat verschillende partijen samenwerken om het gebied naar een hoger plan te tillen met kansen voor duurzame ontwikkeling. Tevens wordt om een meerjarige investeringsagenda  gevraagd.

bron: rijksoverheid.nl