Jagers redden 364 reekalveren van de maaimachine

Amersfoort – In mei en juni worden de reekalfjes geboren. Overdag liggen de reekalfjes vaak alleen in het hoge gras en worden ze af en toe gevoerd door hun moeder. In deze periode oogsten de boeren het gras van dezelfde weilanden als veevoer. Om te voorkomen dat reekalveren massaal de dood vinden in de maaimachines zoeken jagers de weilanden af en halen de kalveren weg voordat de boeren gaan maaien. Dit kost veel tijd en energie, maar de resultaten zijn er naar.

De Jagersvereniging vroeg haar leden naar het aantal reekalveren dat zij dit jaar hebben gered, het aantal hectares dat hierbij is afgezocht en de hoeveelheid manuren dat dit heeft gekost. 100 leden reageerden en zij gaven aan 364 reekalveren gered te hebben, waarvoor in totaal 7700 hectare gras is afgezocht. Dit kostte ruim 1500 manuren.

Reekalveren zoeken

Het zoeken van reekalveren voor het maaien van weilanden is mogelijk door een goede samenwerking tussen boeren, grondeigenaren en jagers. Afhankelijk van het weer en de activiteiten op het land en in het bos zullen er meer of minder kalveren in de weilanden liggen. Aangezien het zoeken van reekalveren een arbeidsintensief karwei is wordt ook geïnteresseerd publiek uitgenodigd voor de zoeksessies voorafgaand aan maaiwerkzaamheden. De zoekers lopen op een lijn door het te maaien perceel om de kalveren op te sporen. De gevonden kalveren worden veilig weggelegd.

Seizoen 2016

Voor dit jaar zit het reekalveren zoeken erop. De jonge reeën zijn groot genoeg om zich niet meer te verstoppen en te vluchten bij dreigend gevaar. Volgend jaar zullen we begin mei weer aandacht besteden aan het zoeken van reekalveren. Als u hierbij mee wil helpen kunt u uw contactgegevens sturen naar secretariaat@jagersvereniging.nl. Dan brengen wij u in contact met een jager bij u in de buurt.