Missie Natuur Natuur en landschap op defensieterreinen

missie-natuur-coverNederland kent circa 25.000 hectare aan militaire terreinen. Wat niet veel mensen weten is dat hier veel bijzondere natuur voorkomt.  ‘Missie Natuur’ geeft een verrassende inkijk in deze natuurlijke rijkdom, de geschiedenis en de relatie tussen militair gebruik en natuur. Het boek laat zien dat ‘defensienatuur’ niet onderdoet voor andere natuurgebieden en nodigt uit om deze natuur zelf te ontdekken. Missie Natuur is rijk geïllustreerd met unieke natuurfoto’s.

Nederland kent circa 25.000 hectare aan militaire terreinen. Daarmee is het Ministerie van Defensie een van de grootste ‘natuurbeheerders’ in ons land. Van uitgestrekte heidevelden tot stuifzanden, bos en schrale graslanden: natuurliefhebbers kunnen in deze terreinen hun hart ophalen. Je ziet er soms planten en dieren die elders nagenoeg verdwenen zijn – juist door het bijzondere karakter van militair gebruik en beheer.

Het boek ‘Missie Natuur’ neemt u mee in deze verrassende natuurlijke rijkdom. Op beeldende wijze beschrijft de auteur stille plekjes waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan. Hij vertelt welke soorten je in bepaalde gebieden aantreft en waarom juist daar. Maar hij laat ook de druk bereden zandbanen zien waar pantservoertuigen de bodem omwoelen. We ontdekken welke natuur profiteert van de militairen en welke soorten er misschien last van ondervinden.

‘Misse Natuur’ geeft een inkijk in de geschiedenis, het beheer en gebruik van de terreinen: wanneer zijn ze aangekocht en waarom, en wat is er sindsdien mee gebeurd? Regelmatig laat de auteur betrokkenen aan het woord over hun passie, kennis of werk dat verbonden is met militaire terreinen.

‘Missie Natuur’ laat zien dat de ‘defensienatuur’ niet onderdoet voor andere natuurgebieden in ons land – maar soms ook net even anders is. Het boek nodigt u uit om deze natuur zelf te ontdekken. Het hoofdstuk met praktische informatie over alle terreinen is daarbij een handig hulpmiddel.

Door de talrijke en vaak unieke foto’s, veelal voorzien van exif data, is het niet alleen een bron van informatie, maar vooral ook een mooi boek om lekker in te bladeren: voor biologen, wandelaars, natuurfotografen en medewerkers van defensie.

Over de auteur

Niels Gilissen (1971) is ecoloog en natuurfotograaf. Sinds 2003 werkt hij als fauna-ecoloog bij het Ministerie van Defensie. Daarnaast brengt hij in zijn vrije tijd vele dagen in het veld door om de natuur, waaronder die van defensie, te fotograferen.

Missie natuur – natuur en landschap op defensieterreinen

Auteur: Niels Gilissen
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 224 p., 21 x 28 cm, hardcover, full colour
ISBN: 9789050114653
Prijs: € 19,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

Dit boek is tot stand gekomen met ondersteuning van  het Ministerie van Defensie, de Provincie Noord-Brabant, Bureau Waardenburg en het Prins Bernhard Cultuurfonds.