Op stadsnatuur werd lange tijd een beetje neergekeken: onkruid, restnatuur, armoedig, onbelangrijk. Maar de laatste jaren kan die natuur rekenen op meer waardering van burgers, beleidsmakers en onderzoekers. Zeker nu de natuur buiten de steden het zwaar te verduren heeft.
De natuur in de stad blijkt verrassend divers en minstens zo waardevol als erbuiten. Zo voelt de scholekster – van oorsprong een wadbewoner – zich er inmiddels thuis. Het areaal stadsnatuur met tuinen, platte daken, muren, boomspiegels, begraafplaatsen en tegelvoegen is enorm. Stadsnatuur biedt ook verkoeling voor de stadsbewoner dankzij de schaduw en de verdamping door bomen. Dat maakt groene steden prettig om in te vertoeven, ook bevordert het groen het psychisch welbevinden.
De overheid begint de waarde van stadsnatuur in te zien; gemeenten zijn druk bezig met vergroening. Nieuwbouwwijken zijn steeds vaker natuurinclusief. Voor vogels, vleermuizen, varens en vissen wordt ruimte gereserveerd. Toch zijn er ook nadelen. Wat te denken van meeuwen, ratten, muggen en teken? In dit boek wordt het veelzijdige en relevante onderwerp Stadsnatuur uitgebreid beschreven.
Over de auteurs en redactie
De paperback is samengesteld door ing. Niels de Zwarte, drs. ing. Geert Timmermans, prof. dr. Ellen van Donk, prof. dr. Jelle Reumer, ir. Astrid Smit en Joy Kerklaan, MSc.
De auteurs zijn onderzoekers en experts bij Bureau Stadsnatuur, College van Rijksadviseurs, Eneco, gemeente Amsterdam, gemeente Utrecht, Heijmans Vastgoed, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Naturalis, Nederlands Instituut voor Ecologie, provincie Gelderland, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen University & Research en Waternet.
Meer informatie
De paperback is voor €15,- te bestellen via de webshop of de reguliere boekenwinkels.