Politie zoekt getuigen dood geschoten zeearend

Wolvega, 4 december 2016 – De politie is op zoek naar mensen die hebben gezien dat er een zeearend is doodgeschoten.

Medewerkers van de toezichtkring milieu- en natuurhandhaving vonden op zondag 4 december bij een veldcontrole een dode zeearend. De zeearend lag in het natuurgebied de Lindevallei ten noorden van de Linde en ten oosten van de A32. In het gebied werden geen andere dode vogels of andere dieren aangetroffen.

Doodsoorzaak: hagelinslag

Om de doodsoorzaak van de zeearend vast te stellen, is het dier onderzocht. Daaruit is gebleken dat de vogel door hagelinslag om het leven is gekomen. De vogel is dus uit de lucht geschoten. De politie doet onderzoek naar degene die hiervoor verantwoordelijk is. De zeearend is een zeer zeldzame vogel in Nederland. Het is op basis van de flora- en faunawet een beschermde inheemse diersoort.

Getuige?

Heeft u meer informatie over wie verantwoordelijk is voor het doodschieten van de zeearend of heeft u in verband hiermee in het weekend van 2-4 december iets bijzonders gezien? Meld dat dan bij de politie:

Toezichtkring

Een toezichtkring milieu- en natuurhandhaving is een door de politie gecoördineerd samenwerkingsverband van mensen met al dan niet opsporingsbevoegdheid van diverse opsporingsdiensten en milieu- en natuurbeschermingsorganisaties die toezicht houden op de naleving van de groene wetten. In dit onderzoek zijn de FUMO (Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving) en de IFG (It Fryske Gea) nadrukkelijk betrokken.