Stropers betrapt met 200 kilo vis

foto: politie.nl
foto: politie.nl

Kolderwolde, 3 december 2014 – De politie heeft woensdagochtend drie mannen aangehouden op verdenking van visstroperij. Het gaat om een 20-jarige man uit Workum en twee mannen uit Sneek (19 en 45 jaar). Er is een grote hoeveelheid vis en netten in beslag genomen.

Uit onderzoek van NVWA en de politie was informatie naar voren gekomen dat er mogelijk vis werd gestroopt in het water De Holken bij Kolderwolde (gemeente De Friese Meren). In het water waren staande netten aangetroffen. In de vroege woensdagochtend werden de drie mannen op de bewuste locatie gezien. Twee van hen stapten in een bootje en kwamen later terug met netten vol vis. Het drietal laadde de netten met vis in een auto en reed weg. De politie zette de auto aan de kant en de drie mannen werden aangehouden. De auto, de boot, de netten (zo’n 600 meter) en de vis (zo’n 200 kg) zijn in beslag genomen. In de netten zaten ook enkele eenden verstrikt. De vissen en eenden hebben het niet overleefd.

Doorzoekingen

De drie woningen van de verdachten zijn doorzocht. In alle drie woningen zijn visnetten aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast zijn diverse digitale gegevensdragers en een vuurwapen in beslag genomen.

Visstroperij

Visstroperij heeft een nadelige invloed op de visstand, omdat je de roofvis wegvangt waardoor het ecologisch evenwicht verstoord wordt. Bovendien kan er illegaal veel geld mee worden verdiend. Stroperij is strafbaar gesteld als een economisch delict. Uit vervolgonderzoek moet duidelijk worden hoe lang de mannen zich hebben bezig gehouden met visstroperij en hoeveel zij hiermee hebben verdiend.

bron: politie.nl