Visstropers in Hedel raken alles kwijt

visstropers-hedelEen auto, boot, trailer en visnetten. Deze goederen zijn afgepakt van twee stropers die onlangs in Hedel (Gelderland-Zuid) tegen de lamp liepen. De flinke hoeveelheid vis die zij hadden gevangen werd naar een dierentuin gebracht.

 

Enkele BOA’s namen eind maart contact op met de politie. Zij hadden het plan opgevat om te gaan posten langs de Maas, omdat was gebleken dat daar behoorlijk veel vis werd gestroopt. Collega’s van de noodhulpdiensten in Gelderland-Zuid (Team De Waarden) en Brabant stonden paraat om indien nodig te assisteren.

Zonder verlichting

Een tipgever had netten zien staan bij een zandwinplas nabij Hedel. De BOA’s gingen ter plaatse en zagen op een gegeven moment een fourwheeldrive auto rijden met daarachter een trailer met een boot. De auto reed in het donker zonder verlichting. Vervolgens werd de boot voorzichtig te water gelaten. De visstropers voeren naar de netten toe en lichtten deze. Bij hun terugkeer aan wal stonden politie en BOA’s klaar voor hun aanhouding. De verdachten, een 38-jarige en 43-jarige man, werden op heterdaad aangehouden voor het stropen van een behoorlijke hoeveelheid vis. De twee werden overgebracht en ingesloten op het bureau in ’s Hertogenbosch. Het vervolgonderzoek is verricht door een samenwerkingsverband tussen het team De Waarden en het Team Milieu.

Voor 2000 euro aan vis

Het voertuig, de boot en de trailer, maar ook de visnetten en de gevangen vis werden in beslag genomen volgens de werkwijze van ‘Afpakken’. De vis, die een waarde van ruim 2000 euro had, werd in overleg met de officier van justitie ter beschikking gesteld aan diergaarde Blijdorp. Vermoedelijk is met eerdere strooptochten ook veel vis buitgemaakt, maar het onderzoek heeft niet duidelijk kunnen maken om welke aantallen dit ging.

De verdachten zijn in opdracht van de officier van justitie na het verhoor in vrijheid gesteld en moeten zich later voor de rechter verantwoorden.