Vogelvanger krijgt € 1700,- boete

ARNHEM (APA) – Een 71-jarige Nijkerker hangt een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf boven het hoofd wegens witwassen en het vangen van beschermde vogels in de bossen rond Nijkerk, Putten en Zeewolde. Zo hoorde hij donderdag tegen zich eisen bij de Arnhemse rechtbank. Een 70-jarige Amersfoorter moet mogelijk een boete betalen.

Lang dacht justitie dat ze met de bejaarde Nijkerker een grote stroper op het spoor was, die talloze beschermde vogeltjes doorverkocht. Maar twee jaar na zijn arrestatie bleek dat het vooral een hobbyist was. De man is wel strafbaar, vindt het OM. Want hij haalde in 2011 nachtegalen, boomklevers en puttertjes uit de natuur. En die staan op de rode lijst van ernstig bedreigde vogelsoorten. Hij wordt ook verdacht van witwassen, want de politie vond bijna 70.000 euro aan cash geld in zijn kluis. Er hangt hem een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden boven het hoofd. De 70-jarige Amersfoorter, die de Nijkerker hielp nachtegalen vangen, kan een boete van 1700 euro krijgen.

Er ging bij de politie een lampje branden in 2010, omdat de Nijkerker uitzonderlijk veel vogelringetjes bestelde. Dus startte justitie een onderzoek. Uit observaties bleek dat hij zelfgemaakte nestkastjes aan bomen bij de Nieuwe Voorthuizerweg in Nijkerk en de Beukerkampsteeg in Putten hing. Als er jonge boomklevers waren, dan gaf hij die snel een pootringetje. Dan nam hij ze later mee naar zijn volière thuis. Hetzelfde deed hij met nachtegalen die nestelden in struikgewas bij de Laakse Hoek in Zeewolde. Er zijn zo’n tien vogels bij hem thuis aangetroffen met dezelfde nummers als gespot in het bos.

Voor de rechtbank lieten de twee verdachten niets los over de vogeltjesvangst. De hoeveelheid cash geld was ontstaan door hard werken en sparen, aldus de 71-jarige. Hij had veel verdiend met het kweken van kwartels en zijn vrouw met het fokken van honden. Het OM gelooft daar niks van en vindt dat de staat het in beslag genomen geld niet hoeft terug te geven.
De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

bron: de Amersfoorter