Aanlandplicht nadelig voor natuur

visafslag-foto-united-fish-auctionDe Europese Aanlandplicht, is schadelijk voor zeevogels, zeezoogdieren en andere marine organismen.

Dat verklaren wetenschappers van de Universiteit van Strathclyde in Schotland op basis van een onderzoek naar het effect van het verplicht aanlanden van ongewenste bijvangst (discards) zoals Europa dat voorschrijft.

Het resultaat van het onderzoek is geen verrassing. Iedereen begrijpt dat de zwermen vogels en de tientallen zeehonden en bruinvissen die bij het vissen een kotter volgen daar een hele goede reden voor hebben: eten. Iedere keer dat een net aan boord wordt gehesen en de vangst wordt verwerkt betekent voor deze dieren “Dinner Time”.  En wat overschiet wordt op de bodem van de zee door talloze krabben, kreeften en andere organismen verorberd.

Ongewenste bijvangst bestaat uit soorten waarvoor geen markt bestaat of die niet mogen worden aangevoerd zoals ondermaatse exemplaren. De politiek in Brussel heeft besloten dat de ongewenste bijvangst verplicht moet worden aangeland en als het quotumsoorten betreft dan wordt deze bijvangst geminderd op het quotum. Op die manier hopen de beleidsmakers dat de vissers selectiever gaan vissen zodat de ongewenste bijvangst wordt verminderd. Maar juist die beleidsmaatregel werkt in het nadeel van dieren in de natuur.

>> BBC-reportage