Grote vuurvlinder 100 jaar

De zeldzame grote vuurvlinder viert dit jaar een jubileum: hij werd 100 jaar geleden ontdekt in Friesland. Dat was voor vlinderkenners en natuurbeschermers een sensatie: het bleek dat in Nederland een aparte ondersoort voorkomt die nergens anders ter wereld te vinden is. Een daarop lijkende Engelse vlinder was rond 1864 uitgestorven.

Bescherming
De bescherming van de grote vuurvlinder is sinds de ontdekking een belangrijk onderdeel van de natuurbescherming in Zuidoost-Friesland en Noordwest-Overijssel. Maar op dit moment is de toekomst voor deze vlinder, officiële naam Lycaena dispar batava, onzeker. Hij komt alleen nog maar voor in de laagveengebieden Rottige Meente en De Weerribben, op de grens van Overijssel en Friesland. Om de toekomst van de grote vuurvlinder veilig te stellen, wil De Vlinderstichting samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provincie Overijssel werken aan de uitbreiding van het leefgebied.
Directeur Titia Wolterbeek van De Vlinderstichting: “Het zou prachtig zijn als we de grote vuurvlinder terug in De Wieden kunnen krijgen. Daarom gaan we dit najaar met de uitvoering van het plan ‘Verhuizing grote vuurvlinder naar De Wieden’ starten. Binnen vijf jaar willen we resultaten hebben.”

Reconstructie
Ter ere van het jubileum komt in juli een meeslepend boekje uit van Volkskrant-columnist Caspar Janssen. Hij maakte een reconstructie van de ontdekking van de grote vuurvlinder, en dook daarbij in allerlei ‘vergeten’ archieven. We weten nu dat is geprobeerd de details geheim te houden. De Lindevallei, nu een natuurgebied van It Fryske Gea, was destijds belangrijk voor de bescherming van de grote vuurvlinder. Tegenwoordig is dat vooral De Weerribben.

Activiteiten
Bij de ontdekking in 1915 speelde een scholier een belangrijke rol. Nu ook bij de start van dit jubileumjaar: op 12 juni opent een leerling van basisschool De Vuurvlinder uit Sneek een tentoonstelling over de grote vuurvlinder in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer bij De Weerribben. En op 13 juni is er een – voor iedereen toegankelijk- symposium over de ontdekking en bescherming van de grote vuurvlinder in Ossenzijl. Natuurlijk kan de vlinder ook in levende lijve worden bewonderd! In juni en juli zijn vaarexcursies gepland door het leefgebied van de grote vuurvlinder.

Wilt u het boekje bestellen, of meer weten over de jubileumactiviteiten? Bekijk hier het overzicht van alle activiteiten rondom de grote vuurvlinder.