Kilometer aan illegale netten uit Markermeer gehaald

Tijdens een gezamenlijke controle hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) woensdag 7 oktober een kilometer aan illegale staandwantnetten in beslag genomen. Dat gebeurde op het Markermeer, tussen Pampus en de Hollandse Brug. Er zaten geen verplichte merktekens aan de netten, zodat onduidelijk is van wie ze zijn. Om te achterhalen wie de eigenaar is, stelt de NVWA een onderzoek in.

 

Bij het uit het water halen van de 10 netten van elk 100 meter lang, troffen de inspecteurs er een kleine hoeveelheid vis in aan. De inspecteurs hebben de vissen levend teruggezet in het water.

Beperkende maatregelen

De schubvisstand in het IJsselmeer en het Markermeer staat onder zware druk. Daarom zijn er in deze gebieden beperkende maatregelen genomen. Beroepsvissers mogen op dit moment bijvoorbeeld nog maar 15% van hun staandwantnetten gebruiken.

Toezicht verscherpt

Omdat naleving van de beperkende maatregelen van groot belang is voor de natuur en voor de beroeps- en sportvisserij is het toezicht op het IJsselmeer en het Markermeer verscherpt. Het ministerie van Economische Zaken, de NVWA, de OFGV, de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO), de politie, het Openbaar Ministerie, de Waddenunit, Sportvisserij Nederland, de Vogelbescherming en de visserijsector werken daarvoor intensief samen en voeren regelmatig gezamenlijke controles uit. Overtreders kunnen zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk worden aangepakt.

bron: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 08 oktober 2015