Natuurkaravaan: ‘Ga aan de slag met de natuur’

1403natuurkaravaan34-roDen Haag, 10 maart 2014 – Natuurvrijwilligers krijgen tot 2016 €1 miljoen extra voor groene initiatieven. Dat maakte staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken bekend tijdens het slot van de Natuurkaravaan, een reeks gesprekken over de toekomst van de natuur.

 

Groen vrijwilligerswerk doet het goed. De afgelopen 2 jaar zijn met het vrijwilligersprogramma ‘Groen en Doen’ 100.000 mensen geholpen met natuureducatie of bij het opstarten van groene projecten in de buurt.

Dijksma: ‘Vrijwilligers zijn goud waard voor onze natuur. Dat is het stimuleren meer dan waard. Of het nou gaat om het opzetten van een natuurspeeltuin om de hoek of onderhoud van ons landschap. Natuur is de basis voor een goede leefomgeving, geeft economische kansen en zorgt voor ontspanning.’

Natuurkaravaan

Tijdens de Natuurkaravaan zijn veel initiatieven besproken. Voorbeelden zijn de metamorfose van een braakliggend terrein naar een bloeiende stadsmoestuin of het werken aan gezondheidszorg midden in de natuur. Vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, van belangengroepen en geïnteresseerde particulieren gingen met elkaar in discussie in een speciale Mongoolse nomadentent. Deze yurt stond op 6 bijzondere locaties in Nederland.

1403natuurkaravaan34-ro

Natuurvisie

De uitkomsten van deze Natuurkaravaan-gesprekken worden benut voor de Natuurvisie die Dijksma binnenkort presenteert. ‘Ga vooral met de natuur aan de slag’ en ‘Versterk de natuur dichtbij huis’, zijn enkele van de concrete aanbevelingen. Verder kwamen deelnemers tot de conclusie dat natuur en economie elkaar kunnen versterken in de juiste combinatie.