Parkwachters ook doelwit stropers

Stropers van wilde dieren hebben ook een ander doelwit: de parkwachters die de dieren beschermen. De stropers gaan steeds meedogenlozer te werk voor de zeer winstgevende handel in onder meer olifantenivoor en neushoornhoorns. Terwijl het aantal gestroopte olifanten en neushoorns naar recordhoogten stijgt, worden er ook steeds meer rangers vermoord door de stropers. Op de Cites-conferentie in Bangkok is bekendgemaakt dat zwaar bewapende “criminele syndicaten” de afgelopen jaren honderden parkwachters hebben gedood.   Bron: NOS

Duizend parkwachters

In 10 jaar zijn in 35 landen zeker 1000 parkwachters door stropers omgebracht, zegt de organisatie van parkwachters, International Rangers Federation (IRF). Volgens voorzitter Willmore ligt dat getal wereldwijd misschien wel op 5000. Er is volgens Willmore een oorlog aan de gang tussen stropers en rangers. Voor het Franse persbureau AFP gaf hij het voorbeeld van een groep van 50 parkwachters die in Congo stuitte op een militie van 5000 man die bewapend met AK47’s beschermde dieren aan het stropen waren.

Opstandelingen

De criminele organisaties die in beschermde dieren handelen, houden zich ook vaak bezig met drugs- en mensenhandel. Vaak zijn het ook opstandelingen die deelnemen aan een guerrilla-oorlog tegen het regeringsleger. Rangers hebben vaak te kampen met een gebrek aan geld, materieel en goede training. Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is een overeenkomst die sinds 1974 door bijna 180 landen is ondertekend en heeft betrekking op de handel in bedreigde diersoorten.