Actie bestrijding buitenteelt: hennep in 112 maisvelden geruimd

Limburg – De politie is donderdagochtend op meerdere locaties in de provincie Limburg gestart met ruimingsacties van hennepplanten in (maïs)velden. Dit naar aanleiding van eerdere verkenningsvluchten met een vliegtuig (begin september), om de agrarische percelen te controleren op hennepplanten. Na die vluchten bleek dat op 112 locaties in de provincie Limburg hennep te vinden is in de (mais)velden, die nu worden geruimd.

Bij een locatie in Heijen werd een hennepplantage in een veld aangetroffen, ondergebracht in een speciaal gebouwde tuinkas. Het ging hier om een kleine plantage van ongeveer 15 planten. Ook bij de woning bij het perceel werden 15 planten aangetroffen. De planten werden in beslag genomen en vernietigd. Ook op andere locaties in Heijen werd hennep tussen de mais gevonden. Donderdag werd niet alleen in Heijen maar ook in Weert, Peel en Maas en Echt geruimd.

De plantages variëren qua grootte van enkele planten tot honderden stuks. Nadat alle 112 locaties zijn geruimd zijn is er pas duidelijkheid over het resultaat van de acties. Het is op dit moment dus nog niet bekend hoeveel planten er in totaal worden aangetroffen op de 112 locaties. Ruim 20 agenten werden donderdag ingezet om de plantages op te sporen en te vernietigen. Ook wordt er onderzocht wie verantwoordelijk is voor de hennep in de velden. De ruimingen zullen ook de komende dagen nog plaatsvinden.

Buitenteelt
Buitenteelt van hennep is een andere bedrijfstak dan de binnenteelt. Boeren en natuurbeheerders hebben dan ook regelmatig last van personen die proberen om op hun terrein wietplanten te laten groeien. Niet zelden gaat dit gepaard met intimidatie of vernieling van gewassen.

Jaarlijks worden de leden van de Limburgse Land- en Tuinbouw (LLTB) benaderd om deel te nemen aan het project Hennepbestrijding buitengebied. Agrariërs die zich in het voorjaar hebben aangemeld bij de LLTB, kunnen erop rekenen dat hun akkers extra worden gecontroleerd op de aanwezigheid van hennep. Zelf doen ze dat trouwens ook. Als preventief signaal plaatsen ze oranje jerrycans op hun land: een baken dat zowel vanaf het terrein als vanuit de lucht goed zichtbaar is tijdens controle door de politie. Bij de LLTB-deelnemers van het project is geen hennep aangetroffen.

Gezamenlijke aanpak
Sinds 2005 worden agrarische percelen in Limburg met behulp van een vliegtuig gecontroleerd op de aanwezigheid van hennepplanten. Dit komt voort uit de integrale aanpak van de Limburgse gemeenten, de Limburgse Land- en Tuinbouw (LLTB), het RIEC (Regionaal Informatie- en ExpertiseCentrum) en de politie Eenheid Limburg. Het werkgebied is geleidelijk aan gegroeid en sinds 2013 wordt heel Limburg bestreken.

bron: politie.nl