DWHC nieuwsbrief juni 2016

Recent verscheen de tweede DWHC nieuwsbrief van dit jaar. In deze Nieuwsbrief staat een selectie van de belangrijkste DWHC berichten en buitenlandse signalen van het afgelopen half jaar.

Teken-encefalitis in Nederland

Het RIVM heeft in reeënbloedmonsters uit Overijssel antistoffen gevonden tegen het teken-encefalitisvirus. De reeënbloedmonster lagen opgeslagen in de DWHC-serumbank en waren in 2009-2010 in het kader van een surveillance bij reeën verzameld in samenwerking met FBE’s, WBE’s en jagers. Het virus zelf is aangetroffen in twee teken uit hetzelfde gebied. Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het virus. Link naar bericht over teken-encefalitis.

Tularemie (hazenpest)

Begin dit jaar is hazenpest  vastgesteld bij een haas uit Friesland. Bericht opnieuw hazenpest in Friesland.

In de eerste helft van 2016 is bij twee personen tularemie (hazenpest) vastgesteld.  De eerste patiënt kwam uit de provincie Utrecht, de andere uit de provincie Zuid Holland. Bericht over twee personen met hazenpest.

Chronic Wasting Disease (CWD)

In Noorwegen is bij een rendier en bij twee elanden de prionziekte CWD vastgesteld. Dit zijn de eerste gevallen van CWD in Europa. De ziekte is dodelijk voor herten.

Bericht over rendier, 1e bericht over eland, 2e bericht over eland.

 

 

 

Resultaten analyse ranavirus epidemie

Na het vaststellen van de 1e uitbraak van het ranavirus in Nederland in het Nationaal Park Dwingelderveld in 2010, zijn de uitbraken in de periode 2011 – 2014 nader geanalyseerd. Het doel van de analyse was het verkrijgen van meer inzicht in het vóórkomen van het ranavirus, en te bepalen of er een karakteristiek beeld van de ziekte is. De resultaten van de analyse zijn gepubliceerd op PloS ONE. Op de DWHC website staat een Nederlandse samenvatting.

 

 

 

Vier verschillende ziekten gevonden als doodsoorzaak bij groenlingen

De groenling staat dit jaar extra in de belangstelling bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). In het eerste kwartaal van 2016 zijn zestien meldingen van dode groenlingen en andere vinkachtigen binnengekomen. Bij de groenlingen zijn vier verschillende ziekten als doodsoorzaak gevonden.