Groene BOA’s pakken palingstroper

In nauwe samenwerking hebben (buitengewoon) opsporingsambtenaren van Sportvisserij Zuidwest Nederland, NVWA en de politie met een gecoördineerde actie in de omgeving van Zierikzee een einde gemaakt aan de activiteiten van een illegale palingvisser. Er gingen enkele maanden onderzoek aan vooraf.

Naar aanleiding van een binnengekomen melding bij de politie dat er mogelijk sprake was van illegaal palingvisserij hebben BOA’s van Sportvisserij Zuidwest Nederland  een onderzoek ingesteld. In het water waar de palingstroper actief zou zijn werden inderdaad meerdere aalfuiken aangetroffen. Nader onderzoek wees bovendien uit dat de fuiken niet voorzien waren van de wettelijk vereiste ontsnappingsringen waardoor ondermaatse aal niet kan ontsnappen.  Vanaf dat moment werd het viswater waar de fuiken stonden in de gaten gehouden.

Op vrijdagochtend 15 juli 2016 zagen de betrokken opsporingsambtenaren dat een man de fuiken aan het lichten was. De man, een 73 jarige inwoner van Schouwen-Duiveland, is hierna bij zijn woning staande gehouden. Op het moment van de staande houding had de man één fuik bij zich en had hij één paling in bezit. Bij nader onderzoek van het viswater werden er nog eens vijf fuiken in het water gevonden die evenmin aan de eisen voldeden. Ook werden er 16 levende palingen aangetroffen in de directe omgeving.

In totaal zijn negen fuiken en 17 palingen inbeslaggenomen. De palingen zijn direct in hetzelfde water teruggezet. De inwoner van Schouwen-Duiveland is proces-verbaal aangezegd.

IMG-20160715-WA0011