Inbeslagname materiaal en hoge boete voor notoire visstropers

Melissant – Goeree-overflakkee – Twee in Duitsland woonachtige notoire visstropers zijn zaterdagavond 3 oktober aangehouden nabij het viswater van het Zuiderdiep in Melissant. Ze bleken over de gehele breedte van het water een net te hebben uitgezet.

Een alerte BOA van Sportvisserij Nederland tipte rond 18.30 uur de politie over de twee mannen die met een rubberboot en veel materiaal het water opgingen. Ze bleken bij de gewaarschuwde politie bekend als fervente stropers. Agenten hielden de ‘werkzaamheden’ van de mannen met een verrekijker in de gaten. Omstreeks 20.50 uur kwamen de mannen van 42 en 46 aan de kant en werden ze aangehouden. In samenwerking met de NVWA en het Team Milieu van de Dienst Regionale Recherche, is door de Politie van Basisteam Haringvliet een onderzoek ingesteld.

‘Staand want’

Twee agenten gingen met de rubberboot van de verdachten het Zuiderdiep op en constateerden dat de mannen over de gehele breedte van het water, zo’n vijftig meter, een ‘staand want’ hadden uitgezet. Dat is een visnet dat rechtstandig in het water gezet wordt. Langszwemmende vissen raken in dit net verstrikt en dat bleek al het geval zo constateerden de agenten. Zo bleek ook nog dat de mannen achter de bekleding van hun auto nog een staand want hadden verstopt.

Boete en inbeslagname

In overleg met de OVJ van het Functioneel parket zijn de stropers een boete opgelegd van 2500 euro. Hun rubberboot en al het staand want is in beslaggenomen en wordt vernietigd. De vrouw van één van de stropers kwam uit Keulen om de boete te voldoen. De mannen konden daarna op zondagavond mee terug naar Duitsland.