Landelijke insectendag 2024

Op zaterdag 6 april 2024 vindt de Landelijke insectendag plaats in Flora Boskoop. Deze dag staat in het teken van het samenbrengen van enthousiaste vrijwilligers, insectenliefhebbers en professionals die met insecten werken. Het doel is om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen en gezamenlijk kennis op te doen over de nieuwste ontwikkelingen in de insectenwereld. >> lees … Lees meer

Online nachtvlindercursus

Lastig hoor, nachtvlinders herkennen. Want waar moet je beginnen met al die ruim 2300 soorten die in ons land voorkomen? De Vlinderstichting heeft daarvoor een online nachtvlindercursus opgezet.

Lees meer

Kraaihei, een uitgesproken noorderling in bescheiden bloei

De bloeitijd van de vrij zeldzame Kraaihei is begonnen! Ga hiervoor wel op je knieën, want de bloemen zijn erg klein. Deze noorderling heeft een voorkeur voor een koeler klimaat. Welke invloed zal klimaatopwarming hebben op Kraaihei? Kunnen we nog lang genieten van deze vroege voorjaarsbloeier? >> lees verder …

Gemeente Voerendaal tekent overeenkomst met Wildbeheereenheid Voerendaal

Op donderdag 14 maart ondertekende Burgemeester Wil Houben van Voerendaal samen met de Wildbeheereenheid Voerendaal e.o. een dienstverleningsovereenkomst. Het doel van deze samenwerking is het versterken van de veiligheid en leefbaarheid in de mooie buitengebieden van de gemeente Voerendaal. >> lees verder …

Drinkwaterbedrijven tegen nieuw kabinet: help met aanpak watervervuiling

Waterschappen en drinkwaterbedrijven doen een dringend beroep aan een nieuw kabinet om de watervervuiling in Nederland aan te pakken. De organisaties worstelen met de hoeveelheid schadelijke stoffen in het water en willen dat er desnoods een wettelijk verbod komt op schadelijke stoffen, zo schrijven ze in een gezamenlijk pamflet. >> lees verder …

Advies en risicobeoordeling gele bieslelie

By Eric Hunt - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84312830

Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) heeft aan de directeur Natuur van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een advies uitgebracht over de risico’s van gele bieslelie (Sisyrinchium californicum). Het advies is om maatregelen te nemen om nieuwe introducties van gele bieslelie in de natuur te voorkomen en om maatregelen te nemen of te stimuleren … Lees meer

Nederlandse wetenschappers naar Antarctica voor onderzoek vogelgriep

Wetenschappers van het Erasmus MC gaan naar Antarctica voor onderzoek naar de vogelgriep. Eind februari werd bekend dat het virus daar het vasteland heeft bereikt en deskundigen maken zich grote zorgen. Voordat de winter intreedt, willen ze de impact op wilde vogels en zeezoogdieren vaststellen. >> lees verder …

Archeologen blijven geloven in mysterieuze middeleeuwse burcht

Al meer dan een eeuw koesteren inwoners van Uitgeest het idee dat er ooit een imposant middeleeuws bouwwerk stond in hun kleine dorp. Oude luchtfoto’s zouden de aanwijzing zijn, maar recent archeologisch onderzoek kan geen enkel spoor vinden van de oude burcht. Toch houden archeologen vast aan het mysterie. >> lees verder …

Slakken liften handig mee, in grond of vrachtwagen

We krijgen steeds meer slakkensoorten in Nederland. Sinds 1850 zijn er zo’n veertig soorten landslakken nieuw in Nederland opgedoken, de meeste daarvan de laatste twintig tot dertig jaar. Nu kruipen ze niet zo hard, maar ze zijn wel erg handig in meeliften.  >> lees verder …

Uitkijktoren in Bennekom weer vernield

De toren die uitkijkt over een natuurgebied in Bennekom is in de nacht van zaterdag op zondag vernield. Vermoedelijk gebruikten de vandalen hiervoor een landbouwvoertuig. >> lees verder …

Gehouden dieren beschermen tegen wolven

De wolf is terug in Nederland. Goed voor de natuur, maar het vraagt veel aanpassing van schapenhouders. Hoe maak je het zo veilig mogelijk voor je dieren en hoe houd je het werkbaar en betaalbaar? ARK Rewilding Nederland bundelt praktijkervaringen in een gratis boekje. >> lees verder …

Het is steeds drukker op de heide: boswachter maakt zich zorgen

Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over de toenemende drukte in natuurgebied de Grotelsche Heide bij Gemert-Bakel. Bij een recente actie deelden boa’s volop bekeuringen uit voor onder meer loslopende honden. Ook worden bijvoorbeeld borden vernield en lopen mensen vaak op plekken waar dat niet mag. >> lees verder …