NVWA en politie betrappen visser op heterdaad in dioxinegebied

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en politieagenten hebben woensdag 24 februari bij de Haringvlietsluizen een visser op heterdaad betrapt bij het vissen in een dioxinegebied. De NVWA heeft bijna 600 kilo wolhandkrab in beslag genomen. De politie heeft het schip van de visser in beslag genomen.

Aan boord en bij de vaste ligplaats van het schip troffen de NVWA-inspecteurs in totaal 589 kilo wolhandkrabben aan. De krabben zijn na de inbeslagname levend teruggezet in het water. De visser is eerder veroordeeld vanwege vissen in een dioxinegebied en zat nog in zijn proeftijd. Daarom heeft de officier van justitie de politie opgedragen het schip in beslag te nemen.

Dioxinewater

Het kustwater bij de Haringvlietsluizen is aangewezen als dioxinegebied. De bodem is daar zwaar verontreinigd met dioxines. Daarom is het sinds 2011 verboden om hier op wolhandkrab te vissen. De NVWA en de politie hebben de vissers daar eind 2015 nog eens op gewezen. De instanties hebben ook aangegeven dat zij het vangstverbod stevig handhaven.

Voedselveiligheid

Met de illegale handel in wolhandkrab zijn forse winsten te behalen. De illegale handel in wolhandkrab uit dioxinewateren kan risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengen en werkt concurrentievervalsend. Fraude ondermijnt het vertrouwen dat consumenten moeten kunnen stellen in de veiligheid van voedsel. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid hiertegen op.

bron: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 26 februari 2016