NVWA int dwangsommen bij zwanendrifter

De NVWA int 7 keer een dwangsom van 500 euro bij een zwanendrifter. Uit onderzoek is gebleken dat hij sinds afgelopen mei 7 zwanen zelf heeft geleewiekt, terwijl dat niet is toegestaan.

Leewieken is het verwijderen van een deel van het vleugelbeentje. Dit mag alleen gedaan worden door een dierenarts en bij zwanen die aantoonbaar gefokt zijn. Nadat uit strafrechtelijk onderzoek bleek dat de zwanendrifter desondanks zelf zwanen leewiekte, heeft de NVWA op 6 mei een last onder dwangsom opgelegd. Daarin staat dat de zwanendrifter een dwangsom van 500 euro moet betalen per zwaan die hij nog zelf leewiekt of tatoeëert.

Inbeslagname

De NVWA en de politie troffen op 16 juni 87 jonge knobbelzwanen aan bij de zwanendrifter. De zwanen zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in bewaring genomen, omdat de zwanendrifter de legaliteit van de dieren niet kon aantonen. De NVWA heeft de dieren vervolgens onderzocht en geconstateerd dat 7 van deze zwanen recentelijk door de man zelf waren geleewiekt. De NVWA int daarom dwangsommen van in totaal 3.500 euro. De last onder dwangsom blijft van kracht.

Meer informatie:

bron: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 17 juli 2015