Opening vernieuwde wandelroute ‘de Sallandse Zandloper’

Donderdag 21 april vond de lancering plaats van de vernieuwde wandelroute ‘de Sallandse Zandloper’. Deze middag werd de Zandloper letterlijk overgedragen.

De initiatiefnemers Bruno en Dominique Doedens en Stimuland hebben de Sallandse Zandloper overhandigd aan Salland Marketing, Recreatiegemeenschap Salland en de regio Twente, die de wandelroute hebben geadopteerd en opgenomen in het wandelnetwerk. Salland Marketing zorgt voor de promotie van de route met onder andere de uitgifte van het nieuwe wandelrouteboekje. Recreatiegemeenschap Salland en de regio Twente zorgen voor het onderhoud van de route in het veld.

Wandelpad de Sallandse Zandloper: Wandel dwars door Salland.
De Sallandse Zandloper is een lange-afstand-wandelroute van ongeveer 45 km, van oost naar west, van rechts naar links, dwars door Salland. De route loopt van hoog naar laag: van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug naar de uiterwaarden van de IJssel, met ruim 65 meter hoogteverschil. Na een start over de mooie, natuurrijke Sallandse Heuvelrug beleeft u het agrarische landschap op een bijzondere manier. Een deel van de route leidt u tussen weilanden en akkers door, over onderhoudspaden van het waterschap Drents Overijsselse Delta. U ontdekt daarmee de prachtige achterkant van het landschap, waardoor u Salland héél anders leert kennen.

Wandelnetwerk Salland
De Sallandse Zandloper maakt onderdeel uit van het Wandelnetwerk Salland en wordt op de paaltjes van het wandelnetwerk aangegeven met een groen/roze markering. Omdat de Sallandse Zandloper onderdeel uitmaakt van het Wandelnetwerk Salland, is de route in twee richtingen gemarkeerd. Dit betekent dat de route ook andersom, dus van laag naar hoog, van de IJssel naar de Sallandse Heuvelrug, gewandeld kan worden.

Praktische informatie
De route start vanaf het station in Nijverdal of vanaf het station in Holten. Vandaar loopt de route over de Sallandse Heuvelrug naar Haarle, vervolgens via Mariënheem, Heeten en Wesepe richting de IJssel en eindigt bij het station in Olst of in Wijhe. In het routeboekje van de Sallandse Zandloper wordt niet alleen de route beschreven maar vindt u ook informatie over de bezienswaardigheden onderweg en de ontwikkeling van het Sallandse landschap. Het nieuwe wandelboekje ‘De Sallandse Zandloper’ is verkrijgbaar bij de VVV’s en Tourist Info’s in Salland. Op www.sallandsezandloper.nl vindt u meer informatie.