Politie neemt partij opgezette beschermde dieren in beslag

Roosendaal, 22 juli 2015 – De politie nam bij een 49-jarige vrouw een partij opgezette vogels en preparaten van beschermde dieren in beslag. Dat gebeurde woensdagochtend 22 juli 2015. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt, mede vanwege het feit dat ze in het verleden al gewaarschuwd was.

Prepareren is het bewerken van een dood dier, zodat het geconserveerd blijft (=opzetten). Het bezit ervan is alleen legaal als er bezitsontheffing en/of zogenaamd Cites-certificaat bij het dier aanwezig is. Overheden en natuurbeschermings-organisaties willen met deze wettelijke regels wereldwijd stroperij en de illegale handel in beschermde dieren tegengaan.

Illegale handel

De 49-jarige verdachte bood opgezette vogels, schedels en preparaten aan zonder ringen of merktekens op Internet te koop. Ze was daarvoor recent nog twee keer gewaarschuwd maar ging opnieuw in de fout. Bij de actie kreeg de politie ondersteuning van een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. In de woning van de vrouw werden in beslag genomen:
– 28 opgezette ongeringe beschermde vogels
– 21 schedels van beschermde vogels
– 77 eieren van beschermde dieren
– een schedel van een bruinvis
– vier wervels en een onderkaak van een dolfijn
– een uil en een heggemus op sterk water