PV voor electronisch aangelijnde hond

Van Collega, opsporingsambtenaar Milieu/Flora en Faunabeheerder bij de gemeente Enschede, kregen we volgend relaas van een PV voor een electronisch aangelijnde hond.

Tijdens een milieusurveillance op 14 oktober 2012 werd gezien dat een man die wandelde binnen het natuurgebied Lonnekermeer zijn hond niet had aangelijnd. Dit is in strijd met de toegangsregels aldaar.

Toen de man werd staande gehouden verklaarde hij dat hij zijn hond elektronisch had aangelijnd. Hij haalde een afstandsbediening uit zijn binnenzak en toonde ons de halsband van de hond waarop twee elektroden waren bevestigd. Hij gaf aan dat er over dit onderwerp jurisprudentie zou bestaan en mocht hij van ons een bekeuring zou krijgen dat hij dit voor de rechter zou brengen met ondersteuning van advocaten van de Breeborg. Dit is een hondenpension waar ook opleidingen en trainingen voor honden worden gegeven.

Er is aan verdachte uitgelegd dat er anders over werd gedacht en dit te zullen omschrijven op de strafbeschikking.

Wij hebben hem hiervoor de volgende strafbeschikking uitgeschreven:

Dat verdachte zich op 14 oktober 2012, te Enschede, zonder daartoe gerechtigd te zijn zich bevond in het natuurgebied Lonnekermeer met een onaangelijnde hond, zijnde grond toebehorende aan het Landschap Overijssel, in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte, van welke grond de toegang op een voor verdachte blijkbare wijze door de rechthebbende was verboden; (art 461 Wetboek van Strafrecht).

Deze zaak is in oktober 2014 voor de rechter geweest en verdachte heeft deze zaak verloren en heeft een strafoplegging gekregen van 85 euro. Dit was ook de hoogte van de strafbeschikking destijds.

Leuk dat wij het toch bij het juiste eind hadden.

De bestuurlijke strafbeschikking werd door ons destijds zeer zorgvuldig ingevuld met veel doeltreffende informatie omdat wij ook benieuwd waren naar de uitspraak van de rechter.

Ik heb hierbij nog even de link naar de rechtszaak met het daarbij behorende vonnis toegevoegd.

>> lees verder

PS Ook in het recente nummer van Politie, Dier en Milieu wordt aan deze zaak aandacht besteed.

met vriendelijke groet,

Collega Opsporingsambtenaar Milieu / Flora- en Faunabeheerder
Gemeente Enschede