Tentoonstelling ‘Dossier plastic’ in Museum Het Valkhof

Van 10 december 2016 tot en met 19 februari 2017 presenteert Museum Het Valkhof het tweeluik ‘Dossier plastic’. In deze uiterst actuele tentoonstelling staat de plastic soep die in de oceanen drijft centraal en wordt gereflecteerd op onze omgang met de natuur. De tentoonstelling begint met een dramatische confrontatie: een enorme berg plastic afval uit de zee bij Hawaï.

Vooruitgang
Plastic stond jarenlang symbool voor vooruitgang. Het is functioneel en goedkoop in productie. Het wordt gebruikt voor uiteenlopende dingen als speelgoed, frietbakjes en elpees, maar ook voor medische hulpmiddelen en als hygiënisch verpakkingsmateriaal. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de schadelijke effecten van plastic. Na een vaak korte periode van gebruik, blijft ons plastic afval jaren-, zo niet decennialang rondzwerven in de natuur.

Out to Sea?
Elk jaar belandt ruim 6,4 miljoen ton plastic in zee. De meeste soorten zijn lastig te recyclen, bevatten giftige stoffen en zijn nauwelijks afbreekbaar. In de oceanen zijn inmiddels grote vuilnisbelten van plastic afval ontstaan. Een deel van het plastic dat wij gebruiken, wordt afgebroken tot microdeeltjes die uiteindelijk in onze voedselketen terecht komen. Ons plastic afval vormt daarmee een bedreiging voor mens, dier en milieu.

Museum Het Valkhof brengt de internationaal succesvolle expo ‘Out to sea?’ voor het eerst naar Nederland, waarin de maatschappelijke gevolgen te zien zijn van het plastic afval dat in de oceanen drijft. Aan de hand van het motto ‘reduce, reuse, recycle’ worden in de tentoonstelling mogelijke oplossingen onderzocht om de oceanen nu en in de toekomst plasticvrij te krijgen. Internationaal, van burger tot overheid, is bewustwording en gedragsverandering van groot belang.

Liquid Mountain
Voor deel twee, ‘Liquid Mountain’, nodigden gastcuratoren Heske ten Cate en Hanne Hagenaars kunstenaars uit binnen- en buitenland uit die reflecteren op de tegenstelling tussen de natuur en het kunstmatige. Zij beschouwen het probleem van plastic afval met een andere, ruimere blik vanuit de hedendaagse kunst.

Praktische informatie
‘Dossier plastic’ is vanaf 10 december te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Kijk op www.museumhetvalkhof.nl voor meer informatie. Het project komt tot stand in samenwerking met het NME De Bastei, Stichting Plastic Soup Nijmegen en Stichting Stiksoep.