Twee verdachten aangehouden voor visstroperij

Sneek, 16 december 2016 – De politie heeft afgelopen donderdag en vrijdag een 26-jarige en een 28-jarige man uit Sneek aangehouden. Zij worden verdacht van visstroperij.

Surveillerende agenten troffen donderdagmiddag op het water van de Witte Brekken bij Sneek twee mannen in een bootje aan. Een van de mannen was op dat moment bezig een staand netwerk binnen te halen. Het bootje ging vervolgens snelheid maken. Agenten haalden de mannen in en gingen naast hen varen. De bestuurder wilde echter niet stoppen en probeerde weg te komen. Hierop volgde een achtervolging op het water.

De achtervolging moest op een later moment gestaakt worden toen het bootje met de mannen onder een lage brug doorging. Agenten hebben in de omgeving uitgekeken naar de verdachten, waarop de 26-jarige man aangehouden kon worden. De 28-jarige man werd de volgende dag aangehouden.

Schade aan de natuur

Visstroperij heeft een nadelige invloed op de visstand, omdat er roofvis gevangen wordt waardoor het ecologisch evenwicht verstoord wordt. Bovendien kan er illegaal veel geld mee worden verdiend. Stroperij is strafbaar gesteld als een economisch delict.

Uit vervolgonderzoek moet duidelijk worden hoe lang de mannen zich hebben bezig gehouden met visstroperij en hoeveel zij hiermee hebben verdiend. Ook wordt onderzocht of zij op andere locaties actief zijn geweest. De politie werkt hiervoor samen met de NVWA, de Landelijke Eenheid en BOA’s van hengelsportverenigingen. De boot, buitenboordmotor en een aantal netten zijn inbeslaggenomen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

bron: politie.nl