Zeldzame mammoetslagtand te zien bij Historyland

Hellevoetsluis – De mammoetsteppe, de bijzondere tentoonstelling van Historyland over de mammoet en de ijstijd, heeft een uiterst zeldzame mammoetslagtand toegevoegd aan de collectie. Van deze slagtand zijn er minder dan vijf over de hele wereld gevonden. De slagtand werd 20 jaar geleden gevonden en gedetermineerd door Dick Mol, de mammoet-expert.

De slagtand van de wolharige mammoet is vanaf vandaag te zien in Historyland. Het gaat om een zogenoemde boventallige slagtand. Heel zelden ontwikkelden mammoeten een extra slagtand. De twee slagtanden van mammoeten en olifanten zijn als het ware snijtanden. Oorspronkelijk hebben ze er daar vier van. In de loop van de evolutie van de slurfdragers is het aantal slagtanden gereduceerd tot twee. Maar ergens in de genen zijn nog gegevens aanwezig over het aantal van vier snijtanden (“slagtanden”). Heel soms popt zo’n gegeven, door een verstoring in de genen opeens weer op. Dan maakt het lichaam weer zo’n tand aan.

Eigenaar Arie van den Ban is bijzonder trots op deze toevoeging in de tentoonstelling. ‘En de timing is perfect. Bezoekers zijn in de kerstvakantie van harte welkom om de slagtand te komen bekijken’. In de reconstructietekening van Remie Bakker van de kop van de wolharige mammoet van Giesbeek-Lathum is deze boventallige tand naast de normaal ontwikkelde tanden weergegeven. Het moet een bijzonder gezicht zijn geweest om zo’n mammoet met drie slagtanden zo’n veertig duizend jaar geleden te zijn tegengekomen. Waan je even terug in die tijd en ontmoet de mammoet in al haar hoedanigheid op Historyland in Hellevoetsluis.