Australische vogels

Zojuist verschenen! Australische vogels, een prachtige uitgave voor liefhebbers van vogels, reizen & kunst. In de negentiende eeuw reisde de Britse uitgever en orni­tholoog John Gould naar Australië, met als doel zoveel mogelijk vogels te verzamelen voor zijn grote boekenserie The Birds of Australia. Kun­stenaar Jacques Grégoire raakte ander­halve eeuw later in de ban van dit land en ‘zijn’ vogels. Australische vogels brengt de beelden en teksten van Gould en Grégoire voor het eerst bijeen.

In de eerste helft van de negentiende eeuw reisde de Britse uitgever en ornitholoog John Gould samen met zijn gezin naar Australië voor zijn grote boekenserie The Birds of Australia. De serie is, mede door de kwaliteit van de afbeeldingen en de druktechnieken, een monument van de negentiende-eeuwse ornithologie.

Kunstenaar Jacques Grégoire (1961) reisde anderhalve eeuw na John Gould voor het eerst door Australië, en raakte in de ban van het land en ‘zijn’ vogels. Sinds deze eerste kennismaking legt hij ze op systematische en artistieke wijze vast op het doek.

In Australische vogels worden de beelden van Gould en Grégoire voor het eerst bijeengebracht. Beide kunstenaars hanteren een geheel eigen stijl; toch versterken de beelden en citaten elkaar en brengen ze gezamenlijk een ode aan de vogels van Australië.

J.G. en J.G.

“Er is dezelfde liefde voor de dieren, dezelfde manier van observeren, dezelfde gedrevenheid om een juiste afbeelding te vervaardigen. Zowel bij Gould als bij mij moet de vogel ook direct herkenbaar zijn. Maar het meest indrukwekkend is dat we onafhankelijk van elkaar, met 150 jaar ertussen, op zoek zijn gegaan naar de vogels, waarvoor we dezelfde passie hadden. Nu staat in dit boek het werk naast elkaar. Ik hoop dat de schoonheid van de beelden mensen de ogen opent en enthousiasmeert. Er is zoveel moois in de wereld, je hoeft er alleen maar naar te kijken. Niet iedereen lukt het om die schoonheid zelf te vinden; soms helpt het als iemand anders de deur ernaartoe voor je opent.” Jacques Grégoire

De vogels in dit boek zijn gerangschikt naar de verschillende biotopen in Australië waar ze door Grégoire voor het eerst zijn aangetroffen. Ze zijn genummerd van 1 tot 62, achter het nummer vind je eerst de biotoop, dan de vindplaats en de datum. Na de Nederlandse naam worden de Engelse naam en de wetenschappelijke (Latijnse) naam gegeven, en de naam van degene die de vogel het eerst beschreven heeft.

Australische vogels is een prachtige uitgave voor liefhebbers van vogels, reizen en kunst. In samenwerking met Artis Bibliotheek.

Australische vogels

door John Gould & Jacques Grégoire

Tekst:                     Jip Binsbergen en Achsa Vissel

Illustraties:            John Gould (L), Jacques Grégoire (R)

Citaten:                 John Gould, Jacques Grégoire

Uitgever:               KNNV Uitgeverij  ism Artis Bibliotheek

Redactie:              Alexander Reeuwijk

Uitvoering:            160 pag.,   18,5  x 26 cm,  hardcover, rijk geïllustreerd

ISBN:                     9789050115537

Prijs:                      € 29,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via KNNV Uitgeverij

>> Naar een inkijkexemplaar