Dodelijke kattenziekte in Zeeuws-Vlaanderen

In de omgeving van Hulst en Terneuzen zijn meerdere gevallen geconstateerd van de kattenziekte Parvo. Het betreft zowel jonge kittens als oudere katten. Dat meldt de dierenpolitie.

Parvo is een gevaarlijke virusinfectie welke veelal dodelijk is voor jonge dieren. Het is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte en die komt ondanks vaccinatie nog steeds voor. In de aangetroffen variant wordt het spijsverteringsstelsel van het dier aangetast. Bij honden komt deze ziekte ook voor, maar dit betreft een andere variant.

De symptomen van deze kattenziekte zijn braken, (bloederige) diarree, buikpijn, sloomheid en shock, waarna het dier binnen 2 tot 4 dagen overlijdt. Mensen die denken dat hun kat deze ziekte mogelijk heeft opgelopen worden geadviseerd zo snel mogelijk contact op te nemen hun dierenarts.

Andere varianten van Parvo zijn te herkennen aan: Kittens die gaan slapen en sterven of plotseling dood neervallen (acuut geval); Kittens die beginnen te trillen en beven, langzaam omvallen, niet meer kunnen eten en drinken, slechte vacht door uitdroging en vervolgens binnen 8 dagen sterven (neurologische vorm).

Mensen kunnen voor meer informatie over Parvo terecht op de website www.dierendokters.com/katten/ziekten/panleucopenie-kattenziekte

bron: Hulpverlening Zeeland