Ecco Leather Dongen ‘Groen bedrijf van de maand’

Dongen, 27 juli 2016 – Het looien van leer is altijd een energieverslindende en vervuilende activiteit geweest. Eén van de leerlooierijen die daar anno 2016 een positieve wending aan heeft kunnen geven, is ECCO Leather in Dongen. Of, zoals HR-manager Tim ter Meulen het zegt: ‘Wij zijn er in geslaagd van een traditionele looierij een sterk, innovatief merk te maken’. De provincie Noord-Brabant bekroonde de prestaties van ECCO Leather met de eretitel ‘Groen bedrijf van de maand’.

ECCO Leather is voortdurend bezig om te vernieuwen en te verduurzamen. De onderzoeks- en ontwikkelafdeling speelt daarbij een belangrijke rol. Het resultaat: nieuwe leerkwaliteiten, vernieuwingen in de bedrijfsprocessen; altijd gestoeld op de ‘ECCO Code of Conduct’, waarin de eigen kwaliteitsrichtlijnen zijn vastgelegd. In die gedragscode staat dat ECCO zo goed mogelijk wil zorgen voor werknemers, de wetgever, de omgeving en de samenleving.

Milieuverbeteringen
Dat uit zich onder meer in aanzienlijke milieuverbeteringen: er wordt veel minder water, gas, elektriciteit gebruikt en er wordt continu gezocht naar een steeds milieuvriendelijker gebruik van chemicaliën. Voor de behandeling van het afvalwater huurt ECCO een externe partij in: Waterstromen. Die heeft een nieuwe waterzuiveringsinstallatie gebouwd bij ECCO Leather en exploiteert die ook. Verder is er een biogasinstallatie neergezet, die in een gesloten circuit residu materiaal omzet in biogas. Het gebruik van aardgas is daardoor afgenomen van ongeveer een miljoen tot 50.000 kubieke meter per jaar.

De vernieuwingen hebben er ook mede toe geleid dat de geuroverlast sterk is teruggedrongen.

Familiebedrijf
Het bedrijf in Dongen maakt deel uit van een internationaal familiebedrijf ECCO Sko A/S, in 1963 in Denemarken opgericht door Karl Toosbuy. In 2001 kwam Dongen als vestigingsplaats in beeld. Vanwege onder meer de kwaliteit van de koeienhuiden, omdat er al leerlooi-activiteiten waren (en dus expertise) en omdat Dongen relatief dicht bij het ECCO hoofdkantoor in Denemarken ligt. In Dongen worden jaarlijks meer dan 800.000 huiden verwerkt.

Schoenen
Wie ‘ECCO’ hoort, denkt waarschijnlijk al snel aan de bekende ECCO-schoenen. Daar gaat inderdaad ongeveer de helft van het geproduceerde leer naar toe. De andere helft wordt afgenomen door externe klanten, waaronder grote namen zoals bijvoorbeeld Louis Vuitton.