NVWA maakt 18 processen-verbaal op tijdens paardenmarkt Zuidlaren

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben dinsdag 20 oktober op de paardenmarkt in Zuidlaren 18 processen-verbaal opgemaakt. Zij betrapten 2 mannen op het illegaal verkopen van diergeneesmiddelen, troffen een te zwaar beladen voertuig aan en ontdekten 15 gevallen van illegale export van paarden. De inspecteurs stellen verder een onderzoek in naar 3 paardenpaspoorten. Op het gebied van dierenwelzijn heeft de NVWA geen overtredingen geconstateerd.

Kofferbakverkoop

Op een parkeerplaats in de buurt van de paardenmarkt zagen NVWA-inspecteurs dat iemand diergeneesmiddelen verkocht vanuit de kofferbak van zijn auto. Het bleek te gaan om een wormmiddel dat alleen op recept van een dierenarts verstrekt mag worden. De inspecteurs hebben ongeveer 300 verpakkingen in beslag genomen.

Uit nader onderzoek bleek dat een andere man vanaf de paardenmarkt ‘klanten’ doorstuurde naar de verkoper. Deze man was eerder al zijn vergunning kwijtgeraakt om dergelijke geneesmiddelen voorhanden te hebben, omdat hij verschillende keren was betrapt op het verstrekken ervan zonder het vereiste recept. Tegen beide mannen maakt de NVWA proces-verbaal op.

Illegale export

Om de export van paarden vanaf de Zuidlaardermarkt mogelijk te maken, was de NVWA aanwezig voor exportkeuringen en de uitgifte van exportcertificaten. Desondanks probeerden handelaren 15 keer paarden zonder verplichte keuring en certificaat te exporteren naar het buitenland. Ook tegen hen maakt de NVWA proces-verbaal op.

Bij de keuringen stuitte de NVWA op drie paspoorten waar zaken mis mee waren. Een paspoort was vals, een ander paspoort hoorde niet bij het getoonde paard en met een 3e paspoort was gerommeld. De export van deze dieren is daarom geweigerd. De NVWA stelt een onderzoek in.

Strenge controle

De NVWA controleert streng op de illegale export van paarden. Wie een paard koopt en het dier wil exporteren, moet een exportcertificaat hebben. Een dierenarts van de NVWA keurt het paard en geeft zo’n certificaat af als het dier gezond is en een geldig paspoort heeft. Paarden moeten in het bezit zijn van een paspoort, zodat altijd de identiteit van het dier kan worden vastgesteld. Exportcertificering vanaf paardenmarkten is alleen toegestaan wanneer een markt beschikt over een door de NVWA goedgekeurd protocol.

Meer informatie

bron: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 21 oktober 2015