NVWA neemt opnieuw knobbelzwanen in bewaring

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag 1 juli bij een controle bij een dierenhandelaar in de provincie Noord-Holland 12 knobbelzwanen in bewaring genomen. De zwanen hadden een te grote maat pootring om, waardoor de legaliteit van de dieren niet kon worden aangetoond. De verkoper had de zwanen vorig jaar gekocht bij een zwanendrifter.


Vanwege het zeer warme weer worden de dieren op een later moment overgebracht naar een opslaghouder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De NVWA wil hittestress tijdens het transport voorkomen.

Knobbelzwanen

Knobbelzwanen mogen volgens de Flora- en Faunawet alleen verhandeld worden als de legaliteit van de dieren kan worden aangetoond. De zwanen moeten worden geringd met een naadloos gesloten pootring met een diameter van maximaal 26 mm. De diameter van pootring is belangrijk omdat te grote pootringen verwijderd en verwisseld kunnen worden.

In mei en juni nam de NVWA ook al in totaal 132 zwanen in bewaring bij twee zwanendrifters en tijdens transport naar het buitenland.