Vijf personen aangehouden en hond in beslag genomen

ZWOLLE – De politie heeft maandagvond, 10 augustus 2009  vijf Zwollenaren in de leeftijd van 17 tot en met 30 jaar aangehouden voor stroperij. Een samenwerking tussen groene en blauwe opsporingsambtenaren
Bij de Lichtmis joegen zij met een hazewindhond op hazen, wat volgens de Flora- en faunawet verboden is. Op hazen mag alleen gejaagd worden in de periode van 15 oktober tot en met 31 december.
Zondag kreeg de politie via een jachtopziener een eerste melding dat er in het veld in de omgeving van de Lichtmis de afgelopen dagen ’s avonds een vreemde personenauto rondreed. In de auto zouden zich een aantal personen bevinden met een hazewindhond.  Een dag later werd opnieuw gemeld dat de auto op een zandweg bij de Lichtmis was waargenomen. Door de jachtopzichter zag dat de auto stopte en dat een van de inzittenden van de auto met een hazewindhond een weiland in ging. Vervolgens werd de hond aangezet op een haas. Het dier wist aan de hond te ontkomen.  De vijf inzittenden van de auto werden met ondersteuning van de politie aangehouden. Uit onderzoek bleek dat er de laatste zes weken door de Zwollenaren meerdere keren was getracht om met de hond hazen te vangen in het buitengebied van Zwolle, Wilsum, Staphorst en Wezep. In ieder geval twee hazen waren door de hond gevangen. Deze werden meegenomen en geslacht.  De hazewindhond van een 20-jarige man uit Zwolle werd in beslag genomen en tegen alle personen wordt proces-verbaal opgemaakt terzake stroperij en de deelneming hieraan.