Ringrot op aardappelbedrijf op Goeree Overflakkee

Bij een teler van consumptieaardappelen op Goeree Overflakkee is ringrot geconstateerd. Na een eerdere verdenking zijn monsters onderzocht. Die zijn nu definitief besmet bevonden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet momenteel onderzoek naar de herkomst en mogelijke verspreiding van deze aardappelziekte. Het onderzoek richt zich op het bedrijf zelf, de aanvoer van het gebruikte pootgoed en de bedrijven waarmee wordt samengewerkt. Bij de getroffen teler van consumptieaardappelen zijn extra monsters genomen, waarvan het merendeel besmet is bevonden (5 van 6 monsters definitief besmet). Het onderzoek naar de pootgoedteler, die het gebruikte pootgoed aan de getroffen teler heeft geleverd, heeft geen aanwijzingen voor ringrot opgeleverd.

De NVWA heeft alle aardappeltelers op Goeree Overflakkee opgeroepen om extra aandacht te geven aan bedrijfshygiëne.

Maatregelen

Een partij waarin ringrot wordt aangetoond, wordt besmet verklaard. Dat geldt ook voor het perceel(sdeel) waarop de besmette partij heeft gestaan. Er gelden ook beperkingen voor de afzet van aardappelen van andere percelen.

Alle apparatuur en voorzieningen voor de aardappelteelt moeten worden gereinigd en ontsmet. Besmette bedrijven mogen genoemde apparatuur en voorzieningen 1 jaar lang niet voor pootgoedteelt gebruiken.

bron: NVWA-mededelingen plantenziekten en plagen | 08 juni 2016