Toezicht met bewapening.

SCHARENDIJKE – Betere bewapening en dubbele bemanning bij alle diensten lijken onvermijdelijk om de veiligheid van toezichthouders in de natuur te waarborgen.  Dat meldt het Grevelingenschap in zijn jaarverslag van 2009. 

De GZH die het toezicht uitoefent op en rond het Grevelingenmeer, maar ook in Zuid – Holland en de Voordelta luidt de noodklok.  Doordat de politie zich steeds meer terugtrekt uit de recreatiegebieden, wordt van toezichthouders vaker verwacht dat ze de zaken zelfstandig oplossen. Ook duurt het langer voordat politieassistentie aanwezig is. 

Groenvoorziening Zuid-Holland (GZH) is in opdracht van het Grevelingenschap belast met handhaving in het Grevelingengebied. Als reden voor meer meer en beter bewapende surveillance noemt GZH de algemene verharding van de maatschappij. Het risico op escalatie bij handhavend optreden neemt toe.  

Ook Kees de Lange van Staatsbosbeheer constateert verharding: “Wij ervaren dat het in sommige situaties grimmiger wordt.” Staatsbosbeheer beheert de natuur en de eilandjes in en rond het meer. Op de eilanden is vorig jaar weinig aan de hand geweest, afgezien van het vernielen van het toiletgebouw van de scouting op Dwars in de Weg.  

In andere natuurgebieden komen boswachters nog wel eens een wietplantage tegen. “Dat zie je vooral in gebieden waar het niet zo opvalt, zoals dicht struweel. Dat is vervelend, want ze kappen bomen, maar we hebben echt de pest in als het gaat om een dumping van een laboratorium want daar zitten nog wel eens chemicaliën bij.” 

GZH controleert vooral op de dammen en de omliggende terreinen. Daar is vaker wat aan de hand, zo blijkt uit het jaarverslag. Meermalen hebben zich grote groepen straatracers verzameld op de Brouwersdam. Op de Slikken van Flakkee was vorig jaar een illegale houseparty en de handhavers werden meerdere keren geconfronteerd met wild- en visstroperij. 

Wildkamperen blijft een probleem. Om hier tegen op te treden moeten de handhavers ’s avonds en ’s nachts werken. Dergelijke diensten worden uit veiligheidsoverwegingen met minimaal drie personen uitgevoerd. Hoe GZH de toezichthouders beter gaat bewapenen, is niet bekend. Momenteel zijn ze uitgerust met pepperspray.