Tuinafval gedumpt in Gadrabos

BURGH-HAAMSTEDE – Tegen een 73-jarige inwoner uit Burgh Haamstede is proces-verbaal opgemaakt omdat hij tuin- en snoeiafval had gedumpt in natuurgebied Gadrabos op Schouwen-Duiveland. Hij werd betrapt door een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD Zeeland) en Staatsbosbeheer.


De controle werd uitgevoerd in het kader van de campagne “een Dumper is een Stumper”. De Zeeuwse handhavingsorganisaties houden deze campage om het illegaal dumpen van afval tegen te gaan. Elk jaar worden duizenden kilo’s afval in natuurgebieden, op parkeerplaatsen en langs wegen gedumpt.

Tuin- en snoeiafval mag niet in het bos gedumpt, maar hoort naar de milieustraat gebracht te worden. In het kader van het afvalproject ”een Dumper is een Stumper” zijn in de provincie Zeeland de afgelopen maanden zo’n 55 stortlocaties aangetroffen. Een groot aantal van deze locaties is inmiddels opgeruimd.

Tegen de dumpers is proces-verbaal opgemaakt. Van een aantal afvaldumpingen zijn opsporingsambtenaren van diverse instanties nog op zoek naar de dumper van het afval. Het project waarbij extra aandacht is voor het dumpen van afval loopt nog door tot volgend jaar.

Met de campagne willen de gezamenlijke handhavingspartners de burgers en bedrijven in Zeeland wijzen op hun verantwoordelijkheid. Als iemand illegaal afval stort, kan de boete voor particulieren oplopen tot 750 euro. Bedrijven kunnen een boete van 1500 euro verwachten.

Dagelijks zijn toezichthouders op pad om de natuur en de leefomgeving in Zeeland te inspecteren. Zij houden ook in de gaten of er ergens afval is gedumpt. Als burgers illegaal gestort afval ontdekken, kunnen ze dit melden op het milieu-alarmnummer: 0118-412323

bron: Hulpverlening Zeeland